Kommuner bruger millionbeløb på energisafari

Fem midtjyske kommuner håber med støtte til foreningen Energi-Safari at få mere opmærksomhed samt booste eksporten af grøn energi. Man vil have fat i det kinesiske og tyske marked.

Af: Philip Horup, den 14. februar 2017

Med initiativet Energi-Safari behøves man nu ikke længere tage helt til den sydlige halvkugle for at få sig en safari-oplevelse. Energi-Safari går kort sagt ud på at virksomheder og organisationer får skræddersyet et program, der tager dem på en rundtur til forskellige innovative projekter.

200.000 kroner er hvad fem midtjyske kommuner hver har spyttet i projektet. Horsens, Aarhus, Ringkøbing-Skjern, Samsø – og Skive Kommune ser nemlig gerne, at flere erhvervsturister vælger at udforske, hvad de grønne virksomheder her i det mørke Midtjylland har at byde på.

I kontrast til den historiske fortælling om det mørke Jylland står Region Midtjylland nemlig bag over 50 % af eksporten af energiteknologi fra Danmark. De midtjyske kommuner lyser Danmark og verden op, men det har de ikke været dygtige nok til at markedsføre:

”Kommunerne har tidligere ikke været dygtige nok til at brande sig på, hvor gode de er indenfor det energiteknologiske område,” udtaler Joan Kahr, sekretariatsmedlem i Energi-Safari.

For kommunerne er håbet at, Energi-Safari kan være et middel til at fremme den grønne omstilling. Ligesom man da heller ikke ser det som skadeligt, hvis de lokale virksomheder kan tjene lidt på det:

”Kvaliteten på det her område er så stor, og vi er bare er nødt til at gøre, hvad vi kan for at fremme opmærksomheden på det,” siger Henrik D.H. Müller, projektchef ved klimasekretariatet i Aarhus.

Kommunal støtte til private virksomheder

Energi-Safari arrangerer rundture og besøg til og hos private virksomheder. Det gør de altså med kommunal millionstøtte i ryggen. Det er der ifølge Henrik D.H. Müller ikke noget galt i:

”Det drejer sig om et engangsbeløb. Vi ved, hvor meget der de kommende år på globalt plan vil blive investeret i det energiteknologiske område. Der er vi bare nødt til at komme med i kapløbet om at få de investeringer. Derfor kan man godt sige, at vi giver et rygstød til virksomhederne.”

Hvorfor er det ikke op til store, private virksomheder selv at stå for at skaffe sig kunder?

”Store virksomheder som eksempelvis Vestas har ikke brug for hjælp, men det er klart, at mindre virksomheder har ikke tilstrækkelig kapacitet til at nå ud. Det er vigtigt, disse virksomheder får chancen for at vise sig frem,” siger Henrik D.H. Müller.

I Aarhus kommune er man ikke bekymret for, at man har gjort en dårlig forretning med tilskuddet til Energi-Safari. Man vil via. månedlige rapporter følge med i hvordan det går med foreningen og udviklingen af den.

Joan Kahr beskriver Energi-Safari som en hjælp til kommunerne, for hvem det kan være besværligt at skulle sammensætte erhvervsrelevante ture, med alt hvad det indebærer af guider og kontakt mellem kommuner samt virksomheder.

”Målet er, at vi ved udgangen af 2018 har arrangeret 1000 ture”, siger Joan Kahr om potentialet.

Samsø er et af få samfund i verden der er drevet af 100 % vedvarende energi

Kinesisk og Tysk interesse

Energi-Safaris hjemmeside er oversat til engelsk, men også til kinesisk. Målet er simpelthen at få en større bid af det kinesiske marked. Kina står overfor en betydelig miljøudfordring og investerer heftigt i en klimaomlægning med mere bæredygtige energi-løsninger. Indtil videre har kun en enkelt kinesisk delegation dog benyttet sig af tilbuddet. 

”Man skal huske på at Energi-Safari stadig befinder sig i et tidligt stadie. Det handler om, at vi prøver at bygge et fundament op. For nyligt havde vi besøg af den tyske delstatsminister Johannes Remmel, der ville se nærmere på vores måde at gøre tingene på,” siger Joan Kahr.

Peter Didriksen, planlægger i Teknik og Miljø Horsens Kommune, beskriver at tyskerne bl.a. på fjernvarmeområdet er interesserede i bedre løsninger. I Tyskland er man begyndt at nedtrappe på atomkraften og i stedet fokusere mere på fjernvarme. ”Vi ser her, at Energi-Safari kan fungere som et udstillingsvindue”, forklarer Peter Didriksen.